U Cazinu je 01.12.2017.godine održan sastanak o projektu međuopćinske saradnje „Centar za upravljanje otpadom Meždre- Vlaški do“. Riječ je o projektu koje zajedno realiziraju Grad Cazin i općine Bosanska Krupa i Bužim, a odnosi se na kvalitetno zbrinjavanje i upravljanje otpadom. S obzirom da se na istome u međuvremenu uradilo jako puno, današnji sastanak je iskorišten za prezentaciju dosadašnjih aktivnosti i konkretiziranje narednih koraka.

„Mi već duže vrijeme vodimo razgovore i zajedničke aktivnosti vezano za deponiju koju zajednički koriste općine Bosanska Krupa i Bužim te Grad Cazin i vrlo smo zadovoljni onim što je do sada učinjeno po tom pitanju. Planirano je da do kraja godine naša tri komunalna preduzeća formiraju jedno zajedničko preduzeće koje će biti operator u Centru za opravljanje otpadom Meždre- Vlaški do. U međuvremenu smo obavili i razgovore o sanaciji postojeće deponije, izgradnji reciklažnog dvorišta i možemo zaista biti zadovoljni kvalitetom naše međuopćinske saradnje“, istaknuo je načelnik općine Bosanska Krupa Armin Halitović.

Do sada su za ovaj projekat urađeni; Sporazum o zajedničkom učešću u izradi plana prilgođavanja, Plan prilagođavanja upravljanja otpadom za deponiju komunalnog otpada Meždre-Vlaški do, Sporazum o zajedničkom učešću u izradi tehničko-investicine dokumentacije, Projekat Centra za upravljanje otpadom Meždre-Vlaški do i Sporazum o formiranju zajedničkog preduzeća koje će upravljati Centrom za upravljanje otpadom.

-„Ovo je izuzetno značajan projekat za sve tri sredine i nešto što će poboljšati kvalitet života na ovim prostorima, a uz to i zadovoljiti propise i norme o kvalitetnom zbrinjavanju i upravljaju otpadom. Stručnom timu iz sve tri općine dali smo podršku i nastavljamo zajedno dalju realizaciju projekta“, kazao je načelnik općine Bužim Zikrija Duraković.

Ukupna vrijednost projekta je nešto više od devet miliona maraka, a uključuje i sanaciju sadašnje deponije. Ono što je ocjena vodećih ljudi Grada Cazina i općina Bosanska Krupa i Bužim jeste da se radi o izuzetnom primjeru kvalitetne međuopćinske saradnje.

-„Uradili smo projektnu dokumentaciju i potrebne studije i sada smo u fazi kada razgovaramo s potencijalnim partnerima koji bi mogli sufinansirati ovaj projekt skupa s nama. Mislim da ćemo imati kvalitetan Centar za upravljanje otpadom koji će biit dobar primjer u okruženju kada je u pitanju saradnja lokalnih zajednica, ali i zajedničko upravljanje otpadom. U narednom periodu očekujemo i prve korake u samoj realizaciji projekta“, istaknuo je gradonačelnik Cazina Nermin Ogrešević na kraju današnjeg radnog sastanka s načelnicima općina Bosanska Krupa i Bužim te predstavnicima komunalnih preduzeća iz ovih općina i Grada Cazina.