ULOGA FOSFATA U DETERDŽENTIMA

Veliki ekološki problem predstavljaju fosfati koji se u deterdžente dodaju da bi se promijenila kiselost vode,tvrdoća i povećala efikasnost čišćenja. Međutim, kada stignu u površinske vode,fosfati podstiču bujanje algi koje ugrožavaju opstanak flore i faune. Fosfati pomažu da omekša kalcijumom bogata tzv. „tvrda voda“ ali mogu da podstaknu bujanje cvjetanje algi zbog kojih ribe ostaju bez kisika.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Od 2013 godine,EU u sredstvima za pranje rublja biti dozvoljeno samo pola grama fosfata po dozi a od 2017. godine u sredstvima za pranje posuđa će se te dozvoljene količine još više smanjiti.
U EU u okviru strateškog projekta “ecolabel“ (Ekološka Oznaka) države članice dodijeljuju proizvodima karakterističan znak u obliku cvijeta okruženog zvijezdama kojim se garantuje da su poštovani kriteriji za zaštitu okoliša i to od proizvodnje do otpada.

ekološka oznaka

Eko oznaka na deterdžentu garantuje da je efikasno pranje 5kg veša dovoljno 100 grama praška sa manje od 25 grama fosfata.
Kod deterdženata prihvatljivi za okoliš, riječ je zapravo o zamjeni fosfatni deterdženata sa deterdženti,a koji su po svom sastavu zeoliti.Zeoliti su jako porozni minerali,tzv „Molekulska sita“, koji u svoje pore mogu „hvatati“ čestice nečistoća i tako ih odstranjivti iz otopina, sa materijala i slično . Prednost zeolita je u tome što su ekološki prihvatljivi,dos su fosfati nepoželjni jer mogu dovesti do poremećaja u organizmima živi bića.