Načelnici Bosanske Krupe i Bužima, gradonačelnik Cazina i direktori javnih komunalnih preduzeća iz ovih lokalnih zajednica organizirali su još jedan sastanak na kojem se govorilo o problemu odlaganja otpada, odnosno uređenju zajedničke deponije Meždre – Vlaški do.

Nakon što je u februaru potpisan sporazum o uspostavljaju zajedničkog centra ili preduzeća za održivo upravljanje otpadom slijedi obezbjeđenje sredstava od strane donatora, Švicarske agencije za razvoj (SDC) i Razvojnog programa ujedinjenih nacija (UNDP), a potom izgradnja reciklažnog dvorišta sa spalionicom animalnog otpada, prvom takve vrste u BiH.

Prva faza projekta uređenja deponije Meždre – Vlaški do i izgradnja reciklažnog dvorišta je završena. Podrazumijeva je izradu investiciono-tehničke i okolinske dokumentacije za sanaciju i postepeno zatvaranje deponije Meždre-Vlaški do, uređenje platoa za nabavku i montažu cestovne mostne vage, te potpisivanje pomenutog sporazuma. Kako se moglo čuti na posljednjem sastanku ubrzo slijedi osnivanje preduzeća i izgradnja reciklažnog dvorišta.

3

– Krupa, Cazin i Bužim već dvije godine rade na zajedničkom projektu – uređenje odlagališta otpada Meždre – Vlaški do. Danas smo opet sjedili, razgovarali i uvidjeli dokle smo došli sa aktivnostima. Završili smo glavni projekt reciklažnog dvorišta na odlagalištu, sada je projekt u fazi „pakovanja“, završena je revizija, ono što nam slijedi jeste da tri komunalna preduzeća naprave nacrt odluke o osnivanju novog privrednog društva čiji će oni biti osnivači, a koje će biti isključivi operater na tom području i naravno stupanje u kontakt sa mogućim donatorima kao što su Sida, SDC i Slovenska razvojna agencija, potom potpisivanje sporazuma, izdavanje urbanističko-tehničkih dozvola od strane Općine Bosanska Krupa i na kraju ono što već svi dugo čekamo a to je početak izgranje reciklažnog dvorišta – kazao je u ime svih prisutnih načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović.

Postojeća javna komunalna preduzeća otpad trenutno samo voze na deponiju. Zajednički centar će imati pretovarnu i reciklažnu stanicu, dakle bit će u mogućnosti izdvajati i iskorištavati, odnosno unovčavati otpad, a samo onaj potpuno beskoristan voziti na drugu deponiju.

Prva faza projekta „Održivo upravljanje otpadom“ vrijedna je 159.600 KM. Finansirana je od strane SDC-a i UNDP-a (78.450 KM) i općina: Bosanka Krupa (34.377 KM), Cazin (34.377 KM) i Bužim (9.696 KM).

Izvor:cazin.net