Nažalost mnogo je onih koji prirodna bogatstva uzimaju zdravo za gotovo kao i šume. Koliko su nam one važne? Drveće je neophodno jer predstavlja izvor energije. U svijetu postoji mnogo drveća čijoj obnovi treba po nekoliko stotina godina i ne mogu se nadomjestiti samo tako. Zato je dobro upitati se koliko je potrebna sječa šume.

U posljednje je vrijeme zabilježen velik broj površina na kojima je došlo do krčenja šuma. Razloga ima nekoliko, a među njima je potreba izrada trupaca za papir ili građevinski materijal. Šume se sjeku i zbog dobivanja područja pogodnog za stočarenje. U posljednje vrijeme je zabilježen porast krčenja šume zbog izgradnje novih stambenih naselja.

Sve je više razloga koji idu u korist krčenja šume, a da se ne razmišlja mnogo o tome koliko će te akcije imati utjecaja na sam okoliš. Postavlja se opet pitanje zašto su šume toliko važne? Šume predstavljaju značajno mjesto kada je u pitanju neprocjenjivi ekosustav.

Šume su posebno važne i potrebne mnogim životinjama, pa tako i raznim vrstama kukaca i ptica. Jeste li znali da kada dođe do sječe šume, dolazi i do uništavanja cijele jedne životne zajednice koja je obitavala na tom području.

Osim životinjama šume su važne i potrebne ljudima. Nije dobro razmišljati kako sve te promjene koje se odvijaju u okolini zapravo ne diraju nas kao osobe. Šume su potrebne i ljudima zato što predstavljaju izvor čistog zraka, vode i hrane.

Šume se smatraju izvorom važnog građevinskog materijala što nije zanemarivo kada je u pitanju porast broja populacije. One su potrebne i zato što se smatraju izvorom lijekova. Vrijeme je da se trgnemo i pomognemo prirodi te očuvamo šume. Ipak su one naše blago.