Na 12. Međunarodnoj izložbi inovacija “Arka” u Zagrebu, mladi članovi Asocijacije inovatora Bosne i Hercegovine ostvarili su bolji uspjeh od svojih starijih kolega.

Amina Hajdarević i Jasna Nuhić, učenice prvog razreda Unsko-Sanskog koledža u Bihaću, dobile su srebrenu medalju za “Uređaj za pretvaranje otpada od plastike u gorivo“, koji su napravile još dok su bile u završnim razredima osnovne škole.

Mjesecima praveći eksperimente sa ručno spravljenim uređajima (uz podršku škole, što je rijetkost u BiH), uspjele su izraditi onaj kojim se dobija jedna litra goriva za utrošeni jedan KWs – što je osjetno jeftinije od nafte koja se kupuje na pumpnim stanicama.

Jeftinije gorivo tek je kolateralna dobit koju donosi ova inovacija – primarna je reciklaža plastike, jednog od najopasnijih zagađjivača planete Zemlje.

Nekoliko firmi iz Hrvatske koje se bave preradom plastike već je stupilo u kontakt sa autoricama.

Ovakvom medaljom nagrađen je i 21-godišnji Avdo Halilović iz Kladnja, student Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, za “Higijenski podmetač za glavu“.

Riječ je o podmetačima koji se koriste na sjedištima u autobusima, avionima, brodovima…

Uobičajeno se rade od papira, a Halilovićev je od polipropilenskog platna, kroz koje se ne mogu provući ni najsitniji parazitni mikroorganizmi.

Bronzanu medalju dobio je iskusni inovator iz Ljubuškog Sašenko Sadiković za padobran za obuku početnika.

Radikalna novina je u tome što se njime ne skače iz letjelica, nego se podiže i spušta kompresorom sa zemlje.

Vojček Kolečko, predsjednik poljske Agencije za promociju inovacija, dodijelio je umjetnički oblikovan stakleni globus Zoranu Dujakoviću iz Banja Luke, za detekcioni sistem za stalnu i terensku detekciju osoba, životinja i predmeta, bez rizika za vodiča i za psa.

Posebni žiri Prvog instituta istraživača Irana proglasio je “Sigurni skejtbord“ Senada Šećerbegovića, iz Sarajeva – sa kojeg se ne pada, za “Najbolju inovaciju 12. Arke“, kako piše na diplomi, saopćeno je iz Asocijacije inovatora BiH.

cazin.net