Dodjelom nagrada najuspješnijim mjesnim zajednicama na području regije Bihać, okončan je projekat „Kompostiranje bio-otpada na području regije Bihać-2014“, kojeg je Ministarstvo za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Unsko-sanskog kantona već drugu godinu za redom uspješno implementiralo.

Svečano proglašenje 27 najuspješnijih mjesnih zajednica održano je 8. oktobra 2014. godine u hotelu „Opal“ u Bihaću, a događaju su pored predstavnika mjesnih zajednica prisustvovali predstavnici svih osam općina Unsko-sanskog kantona i općine Drvar.U svim općinama su dodijeljene nagrade za osvojeno prvo (2.000 KM), drugo (1.500 KM) i treće mjesto (1.000 KM).

U općini Cazin poredak je sljedeći:

I mjesto – MZ Polje
II mjesto – MZ Mutnik
III mjesto – MZ Cazin

Dobijena novčana sredstva mjesne zajednice moraju utrošiti na sa svrhom zaštite okoliša, na primjer nabavka kanti za smeće, klupi za sjedenje, set kontejnera za reciklažu otpada, uređenje dječijih igrališta, čišćenje divljih deponija, i sl.

Ovaj projekat se implementira već drugu godinu za redom. Cilj projekta je smanjenje bio-otpada u ukupnoj količini komunalnog otpada na području svake od osam općina Unsko-sanskog kantona i općine Drvar, čime se značajno trebaju reducirati količine otpada koje se odvoze na postojeća općinska odlagališta, a u budućnosti i na regionalno odlagalište otpada, te na taj način produžiti životni vijek deponija. Glavna aktivnost projekta bila je takmičenje mjesnih zajednica na području svake od devet općina u broju izgrađenih kompostana. Shodno navedenom samo u ovoj godini za prva tri mjesta na području regije Bihać izgrađeno je 299 kompostana, dok ih je u 2013. godini bilo izgrađeno 267.

Kako je istakla ministrica Sinha Kurbegović ovo je jedan od najuspješnijih projekata kojeg je razvilo i implementira Ministarstvo za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša, a po kojem smo postali poznati i prepoznatljivi van granica regije Bihać.

cazin.net

Pre