31.03. i 01.04.2016.godine u Sarajevu su Općina Cazin i JKP „Čistoća“ d.o.o. Cazin uzeli učešće u dvodnevnom treningu trenera za korištenje SWIS i CFM modela.

Trening trenera je namijenjen predstavnicima 16 pilotopćina i javnih komunalnih preduzeća koja dolaze iz Makedonije, Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, i učestvuju u projektu „Prikupljanje podataka o čvrstom otpadu u Jugoistočnoj Europi“.

SWIS i CFM modeli su predviđeni da kao aplikacije podrže rad jedinica lokalne samouprave i njihovih javno komunalnih preduzeća u organizaciji  prikupljanja, analize i obrade podataka o otpadu, na način da pomognu u stjecanju jasne slike o stanju oblasti upravljanja otpadom i strukturu troškova na temelju kojih se mogu unaprijediti metodološki i organizacioni okviri upravljanja otpadom. To je polazna osnova u razmatranju i planiranja narednih koraka i načina kako unaprijediti sistem upravljanja otpadom na području jedinica lokalnih samouprava. U cilju stvaranja kapaciteta za diseminaciju znanja o korištenju SWIS i CFM modela u regionu, organiziran je trening za trenere koji će nakon izvršene obuke moći svoja znanja da prenesu i na ostale zainteresirane prestavnike jedinica lokalne samouprave i javnih komunalnih preduzeća.

This slideshow requires JavaScript.