Čovjek je uspio zagaditi i zemlju i mora i zrak.

Sve se to vraća u čovjekov organizam preko hrane , vode i zraka. Kada neprirodno uđe u čovjeka stvara procese koji nikada nisu bilu u tijelu ljudskom. Nastaju neprirodna stanja koja pokreću fizičke ili psihičke bolesti.

smece_251491S1

Čak su i okeani postali odlagališta odpada.

Golemo smetlište u Tihom okeanu

Golemo smetlište u Tihom okeanu, dva puta veće od Sjedinjenih Država. Nakupinu otpada, sačinjenu od plastike, između ostalog nogometnih lopti, odbačenih kajaka, lego-kockica i plastičnih vrećica, na okupu drže podvodne struje.
Očito je da je smeće porijeklom iz razvijenjih zemalja. Ili u prijevodu da su one dio smeća decenijama odlagale u okeane i tako rješavale problem sa smećem, Jer tolika količina smeća nije mogla nastati slučajno nego namjerno.

Ogromna masa smeća u Atlantskom okeanu

Ogromna masa sličnog je volumena poput one otkrivene 1997. godine između Havaja i Kalifornije. Iako odbačena plastika ugrožava cijeli ekosustav, znanstvenici tvrde da se problem u Atlantskom okeanu velikim dijelom ignorirao.
Čepovi boca, plastične čahure, sanduci, četkice za zube… samo je maleni dio raznovrnog otpada koji su ekolozi “upecali” na svojim akcijama.

Na nedavno otkrivenom “morskom smetlištu” gustoća otpada koji pluta na površini okeana doseže čak 200 hiljada komada po kvadratnom kilometru.
smece-pacifik-karta-100