Prvo spontano organiziranje “Dana bez automobila” počelo je za vrijeme naftne krize 1970. U pojedinim europskim gradovima organiziran je “Dan bez automobila” početkom devedesetih godina prošlog stoljeća. Europska tajnica za životnu sredinu Margot Wallstrom pokrenula je akciju Europski dan bez automobila – European Car Free Day 1999. godine kao pilot projekt EU kampanje “In town without my car” – “U grad bez mog auta”.

Europski (međunarodni) dan bez automobila je zamišljen tako da se svakog 22. septembra dijelovi gradova zatvore za automobile.

Ovaj dan promovira razvoj biciklizma i ostalih nemotoriziranih kretanja na gradskim i izvangradskim ulicama i putevima u pokušajima da se smanji korištenje automobila na gradskim ulicama, smanji zagađenje i time doprinese razvoju ekoloških uvjeta života. Osnovna namjera pokretača akcije bila je skrenuti pažnju građana na problem prijevoza automobilima, povećati osjetljivost javnosti na gorući problem onečišćenja zraka u velikim gradovima, te ponuditi zamjenski i masivni gradski prijevoz. Ujedno, pokazati svoj grad u drugačijem svjetlu kada je zrak bio čišći, kada su prometnice bile manje zakrčene i kada je život u gradovima bio bolji i podnošljiviji nego danas.

U Cazinu, dan bez automobila će se obilježiti 21.09.  sa različitim akcijama, radionicama i igraonicama za djecu i mlade i dr.

PROTOKOL BICIKLIJADE :

Dan: NEDJELJA
Datum: 21.09.2014.god
– od 9:00 h do 10:30 h okupljanje i prijava (ispred Kulturnog centra)
– 10:30 h do 11:00 h priprema
– u 11:00 h start
– u 11:00 h eko-radionice ispred Kulturnog centra za djecu i mlade
– u 14:30 h dolazak ispred Kulturnog centra
– u 15:00 h obraćanje i ručak.

Ruta (42 km): Cazin – Ćoralići – Pjanići – Ćehići – Tržac – Šturlić – Krivaja – Ćoralići – Cazin.

Organizatori: BK “Cazin” , VMOC i JKP “Čistoća” Cazin.

Sponzori projekta : Općina Cazin, RTVC, Pekara Ale, Cazinnet, CAZINdanas i putnička agencija Iso comerc.